CAESTERT.NET

Mijn Fotopagina

Sinds jaar en dag ben ik bezig met ondergrondse fotografie. Ik noem mijzelf dan ook een ondergrondse landschapsfotograaf. In het begin nog met een analoge camera, later digitaal. Elke sessie is een leermoment en mijn foto’s worden qua belichting steeds beter. Ik heb hier er echter voor gekozen om niet alleen mijn beste werk te laten zien maar ook de foto’s uit mijn beginperiode. Bijna alle foto’s zijn met hulp van mijn bergmaat Jacques Konings gemaakt. Soms werdt ik echter geholpen door Susanne Hanssen, Johan Janssen en anderen.

_DSC2266
_DSC0816

De Caestertgroeve

Deze groeve wordt ook wel eens de koning der groeven genoemd. Een aparte groeve met met naast de vele brede en hoge gangen, ook een zeer divers landschap.

Ga verder
_DSC0816

Kasteelgroeve

Een kleine groeve met restanten van een grafkelder. Gelegen onder het voormalige kasteel.

Ga verder
_DSC0816

Aardappelenberg

Ook bekend onder de naam Ternaaien Boven. De berg dankt haar naam aan de aardapelopslag die hier vroeger was. Een zeer oud middenstuk met mooie paraboolvormige gangen. Waarschijnlijk van hoge ouderdom.

Ga verder
_DSC0816

De Colinette

Ook bekend als Ternaaien Beneden. Deze groeve bestaat eigenlijk uit vier afzonderlijke ontginningen. Een mooie groeve met een grote diversiteit aan opschriften en landschappen. Helaas heeft deze groeve zwaar te leiden gehad onder het vandalisme.

Ga verder
_DSC0816

De Coolen

Een middelgrote groeve. Gelegen iets buiten Val-meer. Deze groeve is langs de dagzomende mergelwand ontgonnen en kent enkele bijzonder fraaie ingangspartijen. Niet voor niets wordt ze de parel van de Haspengouw genoemd.

Ga verder
_DSC0816

Zonneberg

Een der bekendste groeven. Oorspronkelijk ontgonnen in het begin van de 16e eeuw vanuit het Noordelijk gangenstelsel en vanuit het Slavante gangenstelsel. De bekende Zonnebergingang werdt pas rond 1880/90 gerealiseerd. Het stelsel is bijzonder rijk aan oude opschriften van de vele bezoekers en kent enkele reclames en toerischtische tekeningen die meestal even na 1900 zijn gemaakt. 

Ga verder
_DSC0816

Het Noordelijk gangenstelsel

Het oude stelsel. de oorspronkelijke ingang lag in het Jekerdal. Deze berg, ook wel de berg van Ceulen genoemd, staat bekend om zijn diversiteit van landschappen en haar groot ingestort gebied dat in de 18e eeuw ontstond. Het stelsel had tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw in het noorden een verbinding met het Fort St. Pieter, en in het zuiden met het stelsel Zonneberg. Het is m.i. een van de mooiste stelsels waar nog veel te onderzoeken is.

Ga verder
_DSC0816

De Jezuïetenberg

Een mooie groeve met veel kunstwerken aangebracht door de pater Jezuïeten. Wie tussen de kunstwerken door kijkt ziet een prachtige berg.

Ga verder
_DSC0816

De Grote berg

Een van de oudste en grootste groeven die we kennen. Grotendeels geleg onder Zussen is hij vooral bekend om zijn vele verzakkingen. Het kapitel van Servaas had in deze omgeving grote gebieden in bezit, zo ook grote delen van deze groeve. Hier kwam de mergel voor de vele bouwwerken in Maastricht vandaan.

Ga Verder
_DSC0816

De Scharnderberg

Een mooie berg die door mij geheel fotografisch is vastgelegd.

Ga verder
_DSC0816

’S Heerensberg

Een zeer oude groeve die ook bekend staat onder de naam Heerderberg. Waarschijnlijk een van de eerste groeve waar mergel voor Maastricht vandaan kwam.

Ga verder