Onafhankelijke website voor liefhebbers van onderaardse kalksteengroeven.

DSC0816tonemapped
contact

Berglopen is al ruim 40 jaar mijn hobby en ik ben nog lang van plan dit te blijven doen. Door de jaren heen heb ik door het berglopen veel interesses ontwikkeld, zoals: geschiedkunde, heemkunde en is het bestuderen van de Napoleontische geschiedenis een hobby op zich geworden. Maar ook mijn kennis van flora en fauna is de laatste jaren gegroeid. Voeg daar mijn passie voor fotografie (liefst van ondergrondse landschappen) aan toe en het plaatje is vrij compleet. Ik heb dus een brede belangstelling.

Door mijn lidmaatschap van de Studiegroep Onderaardse kalksteengroeven (SOK) is mijn interesse en kennis alleen maar gegroeid. Behalve dat, heb ik ook een boel berglopers, hun ideeën en motivaties, beter leren kennen. Ik heb er zelfs enkele goed vrienden aan over gehouden.

Ik vind het belangrijk dat kennis wordt overgedragen en span mij hiervoor in.DE HISTORIE VAN HET OPRUIMEN ÉN DEZE SITE
Ik bezoek sinds midden jaren 70 de Caestert groeve en het viel me op dat vooral de laatste jaren de groeve langzaam maar zeker in een vuilnisbelt was aan het veranderen. De meeste mensen maalden er niet om wat er gebeurde en hielden er feesten en houseparty's dat de rotzooi meestal niet werd opgeruimd vond men héél normaal. Enkele jaren geleden begon het de spuigaten uit te lopen en waren er bijna elke week feesten, met tientallen bezoekers. Tijdens één van mijn ondergrondse wandelingen ergerde ik me zo erg aan de rommel dat ik besloot er iets aan te gaan doen. Ik ben toen begonnen met het meenemen van een vuilniszak en tijdens mijn wandelingen raapte ik de meest storende rommel op en nam hem mee naar huis of gooide alles op een hoop in verschillende "achteraf" gangen, hier lag het niet zo in het zicht. Gelukkig "pikte' andere bezoekers dit op en gooide hun rommel ook op deze hopen.

 

Na een tijdje werd het me duidelijk dat als ik echt resultaat wilde boeken, ik de hulp van anderen nodig had. Gelukkig ben ik lid van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, kortweg de SOK genoemd. Na een oproep om hulp in het Huisblad de SOK-info, melden zich een drietal personen aan om te komen helpen. Met z'n vier-en zijn we begonnen met opruimen, het eerste dat we deden was beginnen met de hopen rommel op te ruimen. Dit was eenvoudig te doen en gaf de groeve snel een opgeruimde aanblik.

 

Tot nu toe hadden we min of meer in het geheim gewerkt, dat wil zeggen dat we gewoon deden wat we moesten doen zonder dat we dit overal bekend maakte. Helaas bereikte me al snel verhalen over deze onbekende opruimers die kant nog wal raakte. De verhalen werden steeds fantastischer, en toen iemand, op zichzelf wijzend, publiekelijk stond te verklaren dat hij wel wist wie er achter zat, werd het tijd om in de openbaarheid te treden. Uiteraard was dit persoon nog nooit bij een opruim actie aanwezig geweest, sterker nog: ik hou hem verantwoordelijk voor het veroorzaken van een heleboel rommel. In het Huisblad de SOK-info gaven we voor het eerst openheid van zaken en vertelde we wie wij waren.

 

Tijdens onze opruim acties viel het ons op steeds meer bezoekers hun rommel niet meer zomaar weg gooiden, maar op de afval hopen gooide. Hierdoor kwam één van ons op het idee om vuilnisbakken te plaatsen. In eerste instantie hadden wij er weinig vertrouwen in dat de bakken een lang leven waren beschoren, maar dat viel mee. Toen andere SOk-leden en overige serieuze berglopers eenmaal wisten wie wij waren en dat het werkelijk hielp, begonnen steeds meer mensen te helpen zodat bij sommige opruim acties zo'n 15 personen, in wisselende samenstellingen kwamen helpen en na bijna anderhalf jaar is er pas één bak kapot gegaan, dit gebeurde ook nog eens per ongeluk. Bij deze bakken hingen wij ook een affiche met de oproep om de groeve netjes te houden, sindsdien wordt hier goed gehoor aan gegeven. Op deze affiches stond ook deze website vermeld, via deze affiches hebben al heel wat mensen de weg naar deze pagina gevonden.

 

Helaas zijn er nieuwe groepen die de weg naar deze groeven hebben gevonden en na jaren tegen opgeruimde groeven te hebben aangekeken was het de laatste jaren weer behoorlijk mis. Gelukkig heeft dit opruimen en zelfregulerende werking gehad want anderen hebben de opruim acties, en de coördinatie hiervan, op zich genomen. Uiteraard probeer ik deze mensen zoveel mogelijk te helpen en te steunen want ik heb de fakkel doorgegeven en zij hebben hem overgenomen.

 

De Caestert groeve ligt gedeeltelijk op Waals, gedeeltelijk op Vlaams en zelfs voor een gedeelte op Nederlands gebied. Dit maakt een goed beheer natuurlijk erg moeilijk. De verschillende verantwoordelijke instanties moesten niet alleen lands- provincie- gemeente grenzen overschrijden maar zelfs taalgrenzen. Dat hier door, ondanks goede wil, een adequaat beheersbeleid erg moeilijk was, spreekt voor zich. Gelukkig beginnen momenteel verschillende instanties signalen af te geven dat ze het deze keer wel goed willen aanpakken. Een ontwikkeling die ik alleen maar kan toe juichen.

ENKELE ZAKEN WAAR IK MEE TE MAKEN HEB:

Een krantenartikel over mij: klik
 

Een blog waar ik aan meegewerkt heb: klik
 

Een website waar ik aan meegewerkt heb: klik


Man bijt Hond; een filmpje over mij (doorscrollen naar het begin van het filmpje): klik

 

caestert.net

 • Inhoud
 • Welkom
 • Blog
 • Foto's
 • Exclusief
 • Oude zaken
 • Wandelingen
 • Artikelen
 • Diversen
 • Links
 • Over mij
contact